Sizce kepçe kulak ameliyatı olmam gerekir mi?
Bu soruyu aslında hastanın kendisi cevaplamalıdır. Kulaklarının belirgin olmasından şikayetçi olan bir birey bu ameliyat için bir adaydır. Klinikte ilk görüşmede hastanın şikayetleri ve beklentileri dinlenir, muayenesi yapılır ve ameliyatla nasıl bir sonuç elde edilebileceği konuşulur. Bunun neticesinde, hasta ve doktor birlikte ameliyata karar verebilir.
Kulaklarım neden böyle?
İster yatış pozisyonlarıyla ilgili olsun, ister ebeveynlerinin yaptıkları bir şeyle ilgili olsun, hastalarım zaman zaman kulaklarının bir nedenden ötürü kepçe olduğunu düşündüklerini söylüyorlar. Doğumu takip eden ilk bir iki haftada bu tür etkilerle nadiren kulakta kepçelik oluşabilse de, çoğunlukla neden ya ailesel yatkınlık ya da yapısal oluyor. Dolayısıyla kepçe kulak oluşumu pek sonradan gelişen bir durum olmuyor.
İple kulak estetiği denilen yöntemi uyguluyor musunuz?
Daha önce bu teknikle ameliyat olmuş ve revizyon ameliyatı için bana başvuran hastalardan, kulakta sonradan açılma ve dikişlerle ilgili sorun çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu görüyorum. Bu nedenle iple kulak estetiği denilen kulak estetiği tekniğini uygulamıyor ve hastalarıma önermiyorum.
Kulaklar ameliyatsız şekillendirilebilir mi?
Doğumu takip eden ilk bir iki ayda bebeklerin kulakları çeşitli kalıp ve bandajlama yöntemleriyle şekillendirilebilir. Bu, özellikle kepçe kulak dışındaki, ameliyatla sonradan düzeltilmesi daha zor olan ve bebek doğar doğmaz belli olan bazı kulak şekil bozukluklarında çok kıymetlidir. Bu kalıplama işleminin kulağa zarar vermeden yapılabilmesi için bir doktor kontrolünde yapılması gerekir. Diğer taraftan kepçe kulak bozukluğu genellikle doğumdan bir kaç ay sonra daha belirgin olur ve ne yazık ki kulağın şekillendirilebildiği bu erken dönem kaçırılmış olur.
Kepçe kulak ameliyatı kaç yaş itibariyle yapılabilir?
Kesin bir yaş sınırı olmamakla beraber en erken 6 yaş demek uygun olur. Burada önemli olan çocuğun kulak bozukluğunun şeklidir; kulakları çok dikkat çeken, kulaklarıyla ilgili sıkıntı yaşayan ve arkadaşları tarafından zorbalığa maruz kalacak bir çocuğu okula başlamadan ameliyat etmek gerekir. Ancak çocuğun kulakları çok dikkat çekmiyorsa ve çocuk bunu dert etmiyorsa ameliyat için beklenebilir.
İşitme cihazı kullanıyorum. Bu sorun olur mu?
Kulak içi cihaz kullanıyorsanız, yapılan ameliyata göre değişmekle beraber 2-3 gün sonrası itibariyle kullanmaya başlayabilirsiniz. Yalnız kulağınızda şişlik fazla oluşursa, cihazınız geçici olarak kulağınıza tam oturmayabilir. Diğer taraftan işitme cihazınızın kulak arkası parçası varsa, ameliyattan sonra kulaklarınızın arkasındaki boşluk belirgin olarak azalacağı için, bu parça eskisi gibi kulak arkasına sığmayabilir.
Kepçe kulak ameliyatı duymayı etkiler mi?
Kepçe kulak ameliyatının duyma üzerinde kayda değer olumsuz bir etkisi gösterilmemiştir.
İşten / okuldan ne kadar izin almam gerekir?
Kepçe kulak ameliyatından sonra 3-4 gün kadar istirahat etmeniz uygun olacaktır. Sonrasında yavaş yavaş gündelik rutininize dönebilirsiniz.
İş yeri / okul için rapor veriyor musunuz?
Okul veya iş yeri için istirahat raporu yazabiliriz. Ancak bunu iş yeri için istiyorsanız, biz SGK ile anlaşmalı bir kurum değiliz. Dolayısıyla SGK sistemi üzerinden bir rapor veremiyoruz. Biz size kaşe ve imzamızın olduğu bir rapor verebiliriz ve siz bunu, aile hekiminize, bir devlet hastanesi doktoruna veya SGK anlaşmalı özel bir hastane doktoruna gösterip, durumunuzu anlatarak rapor verip veremeyeceğini sorabilirsiniz. Ancak bunu ameliyattan önce gidip sormanızda fayda var çünkü gittiğiniz doktor kendi yapmadığı bir ameliyat için rapor vermeyebilir. O yüzden öncesinde gidip rica ederseniz, ameliyat sonrasında bir sürprizle karşılaşmamış olursunuz.
Şehir dışından geliyorum. Ameliyattan sonra ne kadar İstanbul'da kalmam gerekecek?
Kepçe kulak ameliyatından 1-2 gün sonra pansuman için gelmeniz gerekecek. Dolayısıyla ameliyattan sonra 2 gün kadar İstanbul’da kalmanız yeterli olacaktır. Sonrasında normal şartlar altında 2 ay sonra erken dönem ve 1 yıl sonra geç dönem kontrolleriniz olacak. Bunların dışında kontrole gelmeniz gereken durumlarla çok nadiren karşılaşıyoruz.
Fotoğraf göndersem yorum yapabilir misiniz?
Tabi ki fotoğraf paylaşabilirsiniz ve bunun üzerinden kaba bir yorum yapabilirim. Ancak bunun muayene gibi sağlıklı bir bilgi vermeyeceğini bilmeniz gerekir.
Şehir dışından geleceğim; ameliyatı ve muayeneyi aynı gün olabilir miyim?
Muayene ve ameliyatı aynı gün yapmayı tercih etmiyorum; ameliyattan önce hastayla sürece ve ameliyata ilişkin tüm detayları konuşmanın ve hastanın bunlar hakkında düşünüp karar vermesinin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Ancak yine de hastanın çeşitli nedenlerle ameliyattan önce muayeneye gelmesi mümkün olmuyorsa ikisi aynı gün yapılabilir.
Ameliyattan önce hangi ilaçları kullanmamam gerekir?
Düzenli veya aralıklı kullandığınız ilaçlar, vitaminler ve gıda takviyeleri varsa bunları bize bildirmelisiniz. Kanama süresini uzatan veya yara iyileşmesini geciktiren ilaçları bize veya kendi doktorunuza danışarak kesmeniz gerekecektir. Lütfen düzenli kullanmanız gereken ilaçları doktorunuza danışmadan kesmeyin. Aspirin, Coumadin gibi kan sulandırıcılar ile Vitamin E, Omega-3, balık yağı, sarımsak, zencefil, ginseng, gingko biloba içeren gıda takviyelerini ameliyattan en az bir hafta önce kesmeniz gerekir.
Sigara kullanıyorum. Bu sıkıntı yaratır mı?
Sigaranın sağlığınıza olan genel olumsuz etkilerinden başka, yara iyileşmesi üzerine de olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle her türlü ameliyattan önce sigarayı kesmenizde fayda var. Ancak kepçe kulak ameliyatı, sigara kullananlarda kesinlikle yapmamak gereken ameliyatlardan biri değil. Tabi bu standart kepçe kulak ameliyatı için geçerli. Eğer kulak küçültme ameliyatı olacaksanız, kulağınızda dolaşım bozukluğuna yol açacak geçirilmiş eski kulak ameliyatı varsa veya standart ameliyatın dışında bir teknik kullanılacaksa bu durumda sigarayı ameliyattan önce kesmeniz ve ameliyattan sonra en az 3 hafta içmemeniz gerekir.
Ameliyattan ne kadar önce alkol almayı kesmem gerekir? Ameliyattan sonra ne zaman alkol alabilirim?
Kanamayı artıracağından ameliyattan en az 48 saat öncesinden itibaren alkol tüketmemelisiniz. Geçireceğiniz ameliyata bağlı olarak ise 10-14 gün kadar alkol almamalısınız.
Ameliyat günü nasıl bir kıyafet giymeliyim?
Ameliyattan sonra başınızı saran bir pansuman olacağı için, boyun kısmı geniş veya önden iliklenen bir şey giymeniz, ameliyat sonrasında kıyafetlerinizi rahat çıkarmanızı sağlar. Bunun haricinde, içinde rahat hissedeceğiniz kıyafetler tercih etmenizde fayda var.
Ameliyat için aç olmam gerekir mi?
Lokal anestezi altında kepçe kulak ameliyatı olacak hastaların ameliyattan önce hafif bir şeyler yemeleri ameliyatta daha rahat hissetmelerini sağlar. Ancak ameliyat genel anestezi altında yapılacaksa, ameliyattan 8 saat öncesinden itibaren ağızdan su dahil herhangi bir şey almamalısınız.
Ameliyat günü birisinin yanımda olmasına gerek var mı?
Lokal anestezi altında kepçe kulak ameliyatı aslında hastayı çok zorlamayan bir süreç. Tek başına ameliyat olup ayrılan hastalarımız oluyor. Fakat yine de bir yakınınızın yanınızda olması sizi daha iyi hissettirecektir.
Yakınım ameliyat sırasında yanımda durabilir mi?
Lokal anestezi uygulanırken, kendinizi daha iyi hissedecekseniz yakınınız yanınızda durabilir. Ancak ameliyat sırasında yanınızda olamayacaktır.
Ne tür anestezi uyguluyorsunuz?
Kepçe kulak ameliyatı için lokal anesteziyi tercih ediyorum. Tabi bunun için hastanın yaşının uygun olması gerekir. Bugüne kadar lokal anesteziyle yani sadece uyuşturarak kepçe kulak ameliyatı yaptığım en küçük hastanın yaşı 10.
Lokal anestezinin avantajları nelerdir?
Öncelikle şunu söylemem gerekir, lokal anesteziyle ameliyat, hasta için çok daha basit bir süreç; ameliyat öncesi tahliller, hastaneye yatış çıkış ve anestezi almanın gerekmemesi süreci kolaylaştırır. Bunun haricinde daha da önemlisi, ameliyat sırasında hastayı oturtup aldığı sonucu daha doğru değerlendirebilmem, kulaklarının şekliyle ilgili hastanın fikrini alabilmem ve gerekirse ek müdahale yapabilmem lokal anestezinin benim için en olumlu tarafları.
Genel anestezi altında ameliyat olmak istersem, yapıyor musunuz?
Korkuları ve endişeleri nedeniyle lokal anestezi altında ameliyat olmak istemeyen hastaları genel anestezi altında ameliyat ediyorum.
Kepçe kulak ameliyatında kıkırdak çıkarmak şart mı?
Her kulağın gereksinimi farklı oluyor. Bazı durumlarda kıkırdak çıkarmadan ameliyat yapıyorum. Ancak sıklıkla kıkırdak çıkarmak gerekiyor. Çünkü kulağın özellikle konka kısmı derinse ve bu kepçeliğe neden oluyorsa, buradan kıkırdak çıkarmadan sadece dikişlerle veya farklı tekniklerle kulağı geriye almaya çalışmak, kulağın sonradan açılma ihtimalini arttırır. Bunun haricinde kıkırdak çıkarılmayınca, kulağı gereğinden fazla kafaya yaklaştıracak manevralar kullanmak gerekeceğinden, kulağın hareket kapasitesi azalır.
Kepçe kulak ameliyatında hangi teknikleri kullanıyorsunuz?
Her kulağın ihtiyaç duyduğu ameliyat şekli farklılık göstermekle beraber, klasik açık teknik kulak estetiği yöntemini kullandığımı söyleyebilirim. Kulak arkasından kesi yaparak kıkırdakların fazla geliştiği yerlerden kıkırdak çıkararak ve kıvrımların gelişmediği yerlerde farklı dikiş teknikleriyle kulağı şekillendiriyorum. Bazen kulak önünden kesi yapıp kulakta şekillendirme yapmam gerekiyor. Hastanın kulak yapısına bağlı olarak nasıl bir teknik uygulayacağımı, ameliyat öncesi muayenede belirliyor ve bunu hastayla paylaşıyorum. Deformite sayfasında teknikle ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ameliyatta ağrı hisseder miyim?
Lokal anesteziyi çok ince bir iğneyle uyguluyorum ve hastalarımın çok büyük bir çoğunluğu bu sırada kayda değer bir şey hissetmediğini söylüyor. Ağrı eşiği nispeten düşük olan çok az sayıda hastamsa, canlarının az bir miktar yandığını ama kesinlikle dayanılmaz bir şey olmadığını söylüyor. Benim de gözlemlediğim, hastalarım, anestezi uygulanırken sıklıkla gözlerini bile kırpmıyorlar.
Kıkırdağımda dikiş olacak mı?
Kepçe kulak ameliyatlarının çok büyük bir çoğunluğunda kıkırdakta kalıcı dikişler olacaktır. Bu dikişler cilt altında olur, görünmezler ve hayat boyu orada kalırlar.
Kepçe kulak ameliyatı ne kadar sürüyor?
Hastadan hastaya değişmekle beraber, çift taraflı kepçe kulak ameliyatı yaklaşık olarak 1,5-2 saat kadar sürmektedir.
Ameliyat sırasında sonucu görebilir miyim?
Lokal anestezi altında ameliyat yapmanın en büyük avantajı, ameliyat sırasında hastanın da sürece dahil olup sonuç hakkında fikirlerini söyleyebilmesidir. Kulak ve kıkırdak yapısının izin verdiği ölçüde ameliyat sonucuyla ilgili değişiklikler yapabiliyorum.
Ameliyatta kulaklarımı açılma payını düşünerek daha kapalı mı yapacaksınız?
Hayır, kıkırdak yapısı ve şekline bağlı olarak kulaklarda bazı hastalarda ameliyat sonrasında milimetrik açılmalar olabiliyor ancak bu, her hastada olmuyor. Bu milimetrik açılmalar kulağı kepçe göstermez; aksine kulağı daha doğal gösterir. Fakat kulakları olması gerekenden kapalı yapacak olursam ve kulaklar o haliyle kalıp hasta bundan rahatsız olacak olursa, bunun düzeltilmesi zor olabilir. Bu nedenle, kulakları olduğundan yapışık yapmıyorum.
Ameliyat sonrası nasıl bir sargı uyguluyorsunuz?
Ameliyat bitiminde kulaklarınızı ve başınızın önemli bir kısmını içine alan bir sargı uyguluyoruz. Bu sargının şekline ameliyat sayfasından ulaşabilirsiniz.
Ameliyattan hemen sonra evime dönebilir miyim?
Ameliyat sonrasında kısa bir süre dinlendikten sonra evinize dönebilirsiniz.
Ameliyat günü araba kullanabilir miyim?
Ameliyatta kullanılan uyuşturucu dikkatinizi dağıtmaz ancak kulaklarınız kapalı olacağından sesler bir miktar derinden gelecektir ve trafikte bu sizin için bir sıkıntı olabilir. Bu nedenle aracınızı yakınınızın kullanması daha uygun olur.
Ameliyat sonrasında kulaklarımın üstüne yatabilir miyim?
Ameliyattan sonra kulaklarınız iyileşirken en az üç hafta sırt üstü yatmanızı istiyoruz. Ameliyattan sonraki ilk 2 gün kadar da başınızın ayrıca biraz yüksekte olması, kulağınızdaki şişlik ve morlukların daha az olmasını sağlayacaktır.
Ameliyattan sonra ağrılarım olacak mı?
Hiç ağrım olmadı diyen az sayıda hastam olurken, ağrı kesiciye rağmen dayanılmaz ağrılarım oldu diyen daha da az sayıda hastam oluyor. Hastalarımın büyük bir kısmında bir miktar ağrı oluyor ve bu ağrı, önerdiğimiz ağrı kesicilerle ya tamamen geçiyor, ya hafifliyor ya da katlanılır hale geliyor. Bu ağrılar genellikle ilk 1-2 gün oluyor; çoğunlukla pansuman alınmasıyla birlikte geçmiş oluyor.
Ameliyat sonrasında ne tür ilaçlar kullanacağım?
Ameliyattan sonra hastalarıma iki çeşit ağrı kesici ve şişliklerinin az olması için bitkisel kaynaklı bir takviye öneriyorum.
Sargılarım ne zaman alınacak?
Ameliyatta uyguladığımız sargı 1 veya 2 gün sonrasında bizim tarafımızdan açılacak ve kulaklarınız kontrol edilecek.
Bandana kullanacak mıyım?
Sargılar alındıktan sonra hastalara bizim temin ettiğimiz bandanayı takıyoruz. Hastanın bu bandanayı, ilk 3-5 gün tüm gün, sonrasında 3 hafta sadece geceleri yatarken kullanmasını öneriyoruz. Bu bandana, oldukça basit, gündelik hayatta rahatça kullanılabilecek bir bandana. Bunun fotoğrafına süreç sayfasından ulaşabilirsiniz.
Bandanayı iyice sıkılaştırsam, kulaklarıma bastırsam daha iyi olur mu?
Pansuman sonrasında verdiğimiz bandananın amacı kulaklarınızı korumaya almak; yoksa bandanayla basarak kulaklarınıza şekil vermeye çalışmıyoruz. Aksine, bandananın çok sıkı basması ameliyat sonucunu olumsuz etkiler.
Sargılarımı başka bir yerde aldırabilir miyim?
Sargılarınızı biz almayı tercih ediyoruz. Ancak çok özel durumlarda nadiren hastanın başka bir yerde sargılarını almasına izin veriyoruz.
Ameliyattan sonra ne zaman duş alabilirim?
Ameliyat olduğunuz gün itibariyle boyundan aşağıda kalan kısımlarınızı yıkayabilirsiniz. Sargılarınızın alındığı günden bir gün sonrası itibariyle ise başınızı ve kulaklarınızı yıkayabilirsiniz.
Kulaklarıma zarar veririm diye yıkamak veya kulaklarıma dokunmak istemiyorum.
Pansumanınızın alındığı günden bir gün sonrası itibariyle kulaklarınızı yıkamanız ve temiz ellerinizle kulaklarınıza dokunmanız zarar vermez. Aksine, kulaklarınızı yıkayarak temiz tutmayacak olursanız ameliyat bölgesinin kirli kalmasına neden olursunuz ve iyileşmeyi geciktirirsiniz.
Ameliyattan sonra pansuman yapmam gerekecek mi?
Sargılarınızın alındığı günden bir gün sonrası itibariyle her gün kulaklarınızı yıkamanızı istiyoruz. Saçlarınızı her zamanki gibi şampuan/sabun kullanarak yıkayabilirsiniz. Saçlarınızı yıkadıktan sonra temiz parmaklarınızla kulaklarınızın önünü ve arkasını suyla yıkamanız, yara bakımı için yeterli olacaktır. Kulaklarınızın kafaya çok yakın olması nedeniyle parmaklarınız araya giremeyecek olursa, buraları yıkarken bir kulak çubuğu kullanabilirsiniz. Bunun haricinde kulağınızı Batticon, tentürdiyot, alkol, oksijenli su gibi herhangi bir şey sürmenizi istemiyoruz.
Dikişlerim alınacak mı?
Standart kepçe kulak ameliyatına alınacak herhangi bir dikişiniz olmayacak, dikişler gizli olacak.
Kulaklarımda şişlik morluk olur mu?
Kepçe kulak ameliyatından sonra kulaklarınızda bir miktar şişlik olması çok normaldir. Bu şişlik nedeniyle erken dönemde kulaklarınız ameliyatta gördüğünüzden daha kepçe, daha asimetrik ve daha farklı görünebilir. Morluk, çok değişkenlik gösteren bir durum; bazı hastalarda (hastaların çoğunluğu) hiç olmazken, bazı hastalarda (hastaların az bir kısmı) belirgin bir morluk olabiliyor. Bu şişlik ve morluklar hastaların büyük bir kısmında bir hafta 10 günde oldukça geriler. Nadiren, bir yere çarpınca kolay moraran, kanama eğilimi olan hastalarda bu süre 3 haftayı bulabilir.
Ameliyattan sonra ne zaman yolculuk yapabilirim?
Normal şartlarda pansumanınızın alındığı 1. veya 2. günden bir gün sonrası itibariyle uçakla veya diğer taşıtlarla seyahat etmenizde bir sorun olmaz.
Ameliyattan sonra ne zaman spor yapmaya başlayabilirim?
Yaklaşık 10 gün sonrasında yürüyüş gibi çok ıkınmanızı gerektirmeyecek aktivitelere başlayabilirsiniz. Daha zorlu sporlara ve yüzmeye 3 hafta kadar ara vermeniz iyi olur. Ancak kulağınıza yüksek enerjili çarpma-vurma şeklinde travma alma ihtimalinizin olduğu sporlara en az 8-10 hafta ara vermeniz gerekir.
Ameliyattan sonra ne zaman denize gidebiiirim?
Ameliyattan yaklaşık 2-3 hafta sonra denize gidebilirsiniz. Ancak kulaklarınızda morluk varsa, bunların güneşte yanmaması gerekir, yoksa güneş lekesi bırakabilir. Kulaklarınıza güneş kremi sürmeniz ve şapka veya bandana gibi bir koruyucu kullanmanız gerekir.
Motorsiklet kullanıyorum. Kask ne zaman kullanabilirim?
Çok farklı kask modelleri olduğu için kesin bir şey söylemek zor. Ancak ameliyattan sonra en az 3-6 hafta kulaklarınıza sert bir şekilde baskı uygulayan kask kullanmanızı istemiyoruz.
Ne kadar sonra cinsel yaşamıma dönebilirim?
10 gün kadar cinsel perhiz uygulamanızda fayda olur.
Gözlük kullanıyorum. Bunu tekrar ne zaman kullanmaya başlayabilirim?
Ameliyattan sonra yaklaşık 1o gün kadar gözlük kullanmamanızı istiyoruz. 10 gün sonrasında yavaş yavaş gözlüklerinizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Gözlük yapınıza ve kesinin yerine bağlı olarak bu süre değişebilir. Eğer gözlük kullanırken ameliyat bölgesinde ağrı şikayetiniz oluyorsa bu süreyi 3 haftaya kadar uzatabilirsiniz. Bu süre içinde lens kullanmayı düşünebilirsiniz.
Kulaklık ne zaman kullanmaya başlayabilirim?
Kulak içi kulaklıkları ameliyattan 3-5 gün sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Kulağınızın bu bölgesinde şişlikler çok olmaz ve hızlı geçer ancak belirgin bir şişlik meydana geldiyse, bu tip kulaklıklar oturmayabilir veya sizi rahatsız edebilir. Şişlikleriniz azalana kadar bekleyebilirsiniz. Kulak üstü kulaklıklar kulağınıza istemediğimiz bir şekilde baskı uygular. Bu nedenle bunları kullanmaya 3-6 hafta kadar ara vermeniz gerekir.
Ameliyattan sonra erken dönemde ne tür sorunlarla karşılaşabilirim?
Her türlü ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatın da erken döneminde çeşitli komplikasyonların olma ihtimali var. Bunlar arasında kanama, enfeksiyon ve dikiş yerinin açılmasını söylemek gerekir. Kanama şimdiye kadar hiçbir hastamızda yaşamadık. Enfeksiyon çok nadir olarak (bin hastada bir gibi) gördük, antibiyotik tedavisi ile düzelen bir durum. Yara açılmasını da şimdiye kadar hiçbir hastamızda görmedik.
Kulaklarımda his kaybı oldu. Bunlar geçecek mi?
Kulak arkasında kesi yapıldığı için ameliyat sonrasında kulaklarınızda bir miktar his kaybı olabilir. Aylar içinde bu his kaybınız belirgin bir şekilde azalacaktır.
Kulaklarımda ameliyattan sonra açılma olur mu?
Ameliyat bitiminde gördüğünüz sonuç ile iyileşme sonrasındaki görüntü arasında 1-2 mm açılma veya kapanma olabilir. Bunlar kulağı daha doğal gösterir ve müdahale gerektirmez. Ancak ameliyat olan her 100 hastamızdan 6-7’sinde kulakta dikkat çeken bir açılma olmaktadır. Dünya literatüründe bu oran %10-15’ler civarındadır. Yani kepçe kulak ameliyatının doğasında bu açılma vardır. Bu hastalarda revizyon ameliyatı yapıyoruz.
Kulaklarımda açılma olursa, bu ne zaman olur?
Kulakta revizyon gerektirecek kadar bir açılma olacaksa bu, genellikle ilk 1-2 ay kendini belli etmektedir. Ancak ilk sene herhangi bir açılması olmadığı halde birinci senenin sonunda açılan çok az sayıda hastam da oldu.
Revizyon ameliyatı istersem yapıyor musunuz?
Bazı kepçe kulak hastaları sonuçla ilgili olarak çok titiz davranabilmekte ve 1-2 mm’lik bir değişim için revizyon ameliyatı isteyebilmektedir. Ameliyat böylesi 1-2 mm’lik değişikliklerde bu kadar hassas değişimler sağlamaz. Bu nedenle hastalarda revizyon ameliyatı yapıp yapmamaya doktor olarak ben karar veriyorum. Burada dikkat ettiğim şey, kulaklar tekrar dikkat çeker hale gelmiş mi ve hastanın istediği değişim ameliyatla saplanabilir mi. Hastanın beklentileri gerçekçiyse ve bunlar ameliyatla sağlanabiliyorsa, bu durumda revizyon kararı alıyorum.
Revizyon ameliyatı ne zaman yapılabilir?
Revizyon ameliyatı, dokuların tekrar ameliyata izin verdiği 9-12 ay itibariyle yapılabilir.
Revizyon ameliyatı olursam kesin sonuç alır mıyım?
Revizyon ameliyatı yaptığım hastalarda çok nadiren 3. kez ameliyat ihtiyacı olan iki tane hastam oldu.
Kulaklarım ameliyattan sonra tam simetrik olacak, değil mi?
Kepçe kulak ameliyatından sonra kulaklarınızda normal şartlarda dikkat çekmeyen küçük asimetriler olabilir. Bu asimetrilerle ilgili olarak İnstagram sayfamızdaki hastaları inceleyebilirsiniz; dikkatle incelediğinizde, çoğunda çok az miktarda da olsa asimetri olduğunu görebilirsiniz. Simetriyle ilgili çok büyük bir beklentiniz varsa, ameliyattan sonra iki kulak arasında fark bulmak üzere ayna karşısına geçecek, fotoğraflarınızı inceleyecek olursanız, iki kulak arasındaki bu normalde dikkat çekmeyecek farkları görebilir ve bundan mutsuz olabilirsiniz. Bu durumda ameliyat olmamanız daha uygun olacaktır.
İzlerim görünmez olacak, değil mi?
Kulak arkasında kalan kesinizi özel bir şekilde estetik olarak dikeceğim. Bu özel dikiş şekli nedeniyle kulak arkasındaki izleriniz ilk haftalarda bir miktar kabarık ve belirgin olacak. Aylar içinde tam iyileşme sonrasında çoğu hastada kulak arkasına dikkatli bakıldığında bile bu izler zor görünür olacaktır. Fakat kendi hastalarımda, %0,4 oranında izler, incecik bir çizgi şeklinde iyileşmek yerine, kabararak keloid / hipertrofik skar şeklinde iyileşti. Bu durum, hastanın cilt iyileşmesiyle ilgili bir durumdur. Bu iyileşme şeklinde, ciltte iyileşme dokusu normalden fazla gelişmekte ve izler kollajen birikimi nedeniyle kabarmaktadır. Bu ise kötü görüntü, kaşıntı ve hassasiyete neden olur. Böylesi durumlarda, bu kabaran dokuyu indirmek üzere çeşitli kremler öneriyor veya kortizon enjeksiyonu yapabiliyorum. Çoğunlukla tedaviye yanıt verir.
Kulaklarımda uzun dönemli ağrılar olabilir mi?
Ameliyattan sonra çoğu hastada az veya çok ilk bir iki gün olan ve sonrasında az sayıdaki hastada 10 gün kadar daha az seviyede seyreden ağrı şikayeti, çok nadiren uzun dönemde hastalar için sorun olabiliyor. Kendi hastalarımda gördüğüm, bin hastadan 2’sinde uzun dönemli ve hastayı rahatsız eden ağrılar olabiliyor. Geçirilen her türlü cerrahi işlem ve sıradan bir kesi bile uzun dönemli ağrılara neden olabilir.
Kıkırdağımdaki dikişler dışarı çıkabilir mi?
Kıkırdağınıza konan dikişler hayat boyu orada kalan naylon benzeri dikişlerdir. Az sayıdaki hastada bu dikişlerin özellikle düğüm kısımları cilde çok yakın olduğunda ve cilt çok inceyse, görünür hale gelebilir. Küçük bir müdahaleyle dışarı çıkan bu düğüm ucu alınabilir.
Kıkırdağımdaki dikişler açılır mı?
Kıkırdağa konan dikişlerin açılması pek mümkün değil. Ancak kıkırdak dokusunun yapısına bağlı olarak, dikiş açılmadığı halde, kıkırdağınız yeteri kadar güçlü olmadığı için, dikiş dokunun içinden sıyrılabilir.